Väder Malå

Malå ligger mitt i Västerbottens inland och är en del av Lappland.
Välkommen till Malå – med allt så nära. Här kan du hitta ditt äventyr!

Sorteringstips

Farligt avfall

Det viktigaste att sortera ut är det farliga avfallet, det vill säga sådant som är giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt. I ett vanligt hushåll kan det handla om exempelvis färger, lösningsmedel, läkemedel, batterier, elektriska produkter och växtskyddsmedel. Allt farligt avfall lämnas på Återvinningscentralen utom läkemedel och kanyler som lämnas på Apoteket.

Förpackningar och tidningar lämnas till Återvinningsstationerna

Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad. Sortera utifrån materialet: glas (färgat och ofärgat), plast, metall och papper. Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorteras den efter det material som den består mest av. Korkar, lock och andra delar som är lätta att ta av sorteras för sig.

Så här gör du med dina förpackningar:
1. RENGÖR:
Skölj ur dina förpackningar om det behövs och låt dem torka. Förpackningarna har en lång väg till återvinningen och det är därför viktigt att det inte finns matrester och liknande som luktar illa och är ohygieniskt.

2. SEPARERA:
Består förpackningen av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt. En glasburk med metallock är enkelt ta isär, medan spray burkens pump brukar vara svår att få bort. Låt den då sitta kvar. Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet.

3. PLATTA TILL
Böj in vassa lock på konservburken och platta gärna till. Packa mindre pappersförpackningar i större, så tar det mindre plats både under diskbänken och på återvinningsstationen. Men låt plast- och metallförpackningarna ligga lösa i behållaren, de ska eftersorteras ytterligare innan det är dags för återvinning.

4. SORTERA
Ett enkelt och utrymmesbesparande sätt att källsortera är att samla alla förpackningarna i samma kasse. Sedan sorterar du vid återvinningsstationen och lägger rätt förpackning i rätt behållare.

Exempel på sådant som inte är en förpackning är förvaringsaskar till CD-skivor, DVD-filmer och liknande. Läggs i soppåsen för hushållssopor.

I insamlingen för tidningar och returpapper kan du lägga dags- och veckotidningar, tidskrifter, kontorspapper, reklamblad, kataloger och pocketböcker.

Här ska du inte lägga kuvert eller post-it-lappar. De ska läggas i soppåsen/brännbart. Omslagspapper och presentpapper läggs bland pappersförpackningar.

Lågenergilampor och lysrör

Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver, ett väldigt giftigt ämne som kan orsaka stora skador om det sprids i naturen. Genom att lämna dem som farligt avfall kan de återvinnas på ett säkert sätt. I återvinningsstationernas glasigloos ska däremot bara glasförpackningar lämnas – ingenting annat.

   ej glasforp_glodlampa

Länk till Kemikalieinspektionens råd för omhändertagande av lågenergilampor

Sidan uppdaterades senast 2019-03-04

Mer att läsa om sopsortering finns på www.sopor.nu och www.ftiab.se

logo

Välkommen att kontakta oss!

Kommunväxel 0953 - 140 00

Länk till öppettider i växeln och kommunhuset

Länk till kontaktuppgifter