Hur sorterar jag?
När vi sorterar ut vårt matavfall blir det en stor vinst för miljön, då detta återvinns till både biogas och biogödsel. Biogas kan man bland annat köra bil på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat produceras.
Så här gör du – det är enkelt!
- Placera matavfallspåsen i påshållaren
- Platta ut matavfallspåsen ordentligt över påshållarens botten så att den ventileras. Om påsen ställs i en hink eller på golvet blir den blöt och går sönder
- Lägg allt ditt matavfall i matavfallspåsen
- Fyll inte påsen högre upp än till den streckade linjen som du hittar på insidan av matavfallspåsen
- När det är dags, förslut påsen noga genom att rulla ihop överdelen
- avfallspåsen till avfallskärlet och placera den på på frys- och torkhyllan. Det är viktigt att använda frys- och torkhyllan för att kärlet ska hålla sig fräscht på sommaren när det är varmt. På vintern förhindrar det att matavfallspåsarna fryser fast
- När det är dags för tömning är det dock viktigt ingen matavfallspåse står på hyllan då det kan hända att den står i vägen för övriga påsar att trilla ur
Vad är matavfall?
Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Rester, både tillagade och råa, av:
- Kött, ost
- Pasta, ris
- Grönsaker
- Rotfrukter
- Frukt
- Bröd, kakor
- Fisk och skaldjur
- Äggskal
- Te (även påsar)
- Kaffe (även filter)
- Lite hushållspapper, servetter och snittblommor går också bra
Det här ska inte med i matavfallet:
Tuggummi, snus, cigarettfimpar, bomull, kattsand, dammsugarpåsar, sågspån, tamponger, bindor, djurspillning, jord, kemikalier, mediciner, plast, metall, gummi, glas, jord, krukväxter och trädgårdsavfall.
Det är viktigt att inget annat avfall än matavfall läggs i kärlet för matavfall. Annat avfall kan förstöra rötningsprocessen när matavfallet ska bli biogas och biogödsel.