Fritidsgården Kosmos.

Fritidsgården Kosmos

I kommunen finns i dag en kommunal fritidsgård som riktar sig till alla ungdomar från åk5 och upp till 18 årsdagen. Förutom de aktiviteter som finns att tillgå i lokalen som spel, biljard, pingis, lyssna på-, och utöva musik mm. förekommer det även arrangemang-, och gruppverksamhet, resor och utflykter.

Öppen mötesplats
Fritidsgården är en öppen mötesplats för ungdomar i Malå kommun, här de kan medverka efter intresse och möjlighet. Fritidsgården är en arena där ungdomar kan få tillfällen att visa upp sig, pröva nya aktiviteter, få kulturupplevelser och ägna sig åt eget skapande. En förutsättning för all aktivitet och verksamhet är dock att de unga besökarna själva engagerar sig i planering, genomförande och utvärdering - det är tillsammans som vi gör fritidsgården till vad vi vill att den ska vara.

På fritidsgården ska vi behandla varann med respekt och ALLA ska känna glädje och trygghet. Under öppethållandet följer vi vissa regler för att alla ska känna sig välkomna och må bra.

Ta del av gällande regler och riktlinjer här: Regler och riktlinjer på fritidsgården Kosmos

Vid besök på gården, kom ihåg: kläder efter väder - vi är gärna och ofta ute en stund! 

 

Drogfri mötesplats
Fritidsgården Kosmos är en drogfri mötesplats för barn och unga, både dagtid och kvällstid. Utgångspunkten för detta är den antagna drogpolicyn - vilket innebär en nolltolerans när det gäller tobak, alkohol, sniffning, dopning och narkotika under all verksamhet inom skolans- och fritidsgårdens område.

Drogpolicyn är handledande för fritidsledarnas arbete, och styr vårt agerande vid oro eller misstanke. För att tydliggöra ställningstagandet rörande nolltoleransen arbetar vi vissa kvällar också med slumpvisa blåstester med alkoholmätare. Drogpolicyn är fastställd av Barn och Utbildningsnämnden.

Läs mer om Drogpolicy för förskola/skola/fritidsgård i Malå kommun

Frågor/funderingar/idéer? Kontakta oss gärna! Alla är hjärtligt välkomna!

 


I ENLIGHET MED KOMMUNENS VISION SYFTAR FRITIDSGÅRDENS VERKSAMHET TILL ATT STÄRKA OCH UTVECKLA: 

Social hållbarhet och socialt kapital D.v.s. Främja kommunikation, dialog och integration. Ge stöd för sociala nätverk, stimulera nya sammanhang och gruppbildningar.  

Kulturlivet och meningsskapandet D.v.s. Lokalt inspirera, möjliggöra och ge plats för kreativitet, meningsskapande och självförverkligande sammanhang i gemenskap med andra.

Bildning, lärande och utveckling D.v.s. Ge support för utforskande och möjligheter att förverkliga idéer. Utgöra forum för det icke formella lärandet, att organisera och utveckla sina intressen.

Egenorganisering och demokrati D.v.s. Främja initiativförmågan och handlingskompetens, bidra till att utanförskap och underordning bryts, stimulera egen organisering samt forum för delaktighet och inflytande.

DETTA ARBETAR FRITIDSLEDARE MED GENOM ATT…

Ge förutsättningar och stöd för processer som främjar självorganisering bland barn och unga, exempelvis Kulturcrew. 

Stärka den sociala, kulturella och demografiska utvecklingen, som en resurs utifrån ungas behov och områdets förutsättningar.

Tillsammans med och för unga i området i samspel med lokal aktörer för att koordinera lokala resurser, möjligheter och aktiviteter.

Arbeta med mötesplatsen Kosmos, och praktiska sysslor koppade till verksamhet.

 

--- Tidigare --- 

Tjejkraft på Kosmos 

Under 2015 bedrev Fritidsgården Kosmos tillsammans med ABF gruppverksamhet för flickor, TJEJKRAFT.

Med kultur som verktyg har fördes samtal inom aktuella områden som rör livet som ung tjej. Ledare var Isabelle Björklund och Ida Renström, verksamheten resulterade bland annat i en film, ta del av resultatet här: https://vimeo.com/125435356

Filmen är gjord av Isabelle Björklund.

Tjejkraft getting lost from Isabelle Björklund on Vimeo.

Senast uppdaterad den 19 december 2024

Translate the website with Google translate.