DET LOKALA FÖRETAGSKLIMATET I MALÅ KOMMUN 2024
Malå placerar sig på en sjätte plats i Västerbotten i Svenskt Näringslivs årliga ranking för företagsklimatet. Det baseras på den enkät som varje år skickas ut till er företagare, i syfte att ta tempen på företagsklimatet i Sveriges kommuner.
I år är det endast 40 företagare som har svarat på enkäten i Malå kommun. Hälften av dessa tycker att företagsklimatet är bra. I enkäten i maj var sammanfattade omdömet 3,7, vilket är godtagbart. Malås rankingresultat har tyvärr gått ned, jämfört med 2023, från plats 74 till plats 121 i Sverige.
Enkätresultaten utgör tillsammans med fem statistikfaktorer underlag för den ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner.
Malå förbättrar sig när det gäller område ”påverkan av brottslighet/otrygghet”, ”kommunens service och bemötande”, ”konkurrens från kommunens verksamheter” samt statistikparameter ”företagsamhet” (individer som är godkända för F-skatt, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag 16–74 år) samt ”entreprenad” (visar andelen av den kommunala verksamheten som köps in från privata företag, föreningar och stiftelser).
Kommunen backar på flera områden bl a ”tillgång till relevant kompetens”, ”mobilnät och bredband”, ”kommunpolitikernas attityder”, ”upphandling”. När det gäller statistiken tappar Malå även på områden ”jobb i kommunen” (relationen mellan antalet personer (20–74 år) som har sin arbetsplats i kommunen och antalet personer (20–74 år) som bor i kommunen) samt ”marknadsförsörjning” (visar hur stor andel av kommuninvånarnas inkomster som kommer från privata företag, föreningar och stiftelser).
Vi använder Svenskt Näringslivs enkät som ett av våra verktyg för att utveckla det lokala företagsklimatet tillsammans med underlag från vår egen enkät som sänds till er företagare.
Enligt Kommunfullmäktiges mål ska företagsklimat i Malå kommun förbättras: företagens omdöme om kommunens service bibehåller hög nivå och ökar. Detta ligger i linje med krav från Tillväxtverket, projekt 1,76 (39 kommuner i Sverige erhållit stöd för att främja det lokala företagsklimatet).
Under årets kvarvarande tre månader fortsätter vi att arbeta med insatser finansierade av statsstödet 1,76-medel. Från och med 2025 upphör statsstödet. Erhållet statsstöd från 2018 har i hög grad bidragit till att förbättra Malås företagsklimat, från plats 286 i rankningen (2018) till plats 61 (2022). Under perioden 2019–2023 var Malå den kommun i Västerbotten som hade största förbättring i rankingresultat.
Tack vare statsstödet har vi bl a kunnat satsa på näringslivsfrämjande samverkansprojekt i Region 10 och direkta insatser som främjat nystart, utveckling och tillväxt samt fysiska investeringar i Malåbygden, mm. Statsstödet har under dessa sju år helt och delvis finansierat tjänstepersonstid vid Utveckling – och arbetsmarknadsenheten samt vid andra enheter/avdelningar.
Vår gemensamma uppgift är att bidra till bättre förutsättningar för att kunna starta, driva och utveckla företag samt att Malåbygden är en bra plats för att bo, leva och verka i. Detta arbete måste fortsättningsvis göras av fler aktörer och tillsammans. Utan företagen stannar Malå!
Tack alla företagare och samarbetspartners för ett förtroendefullt och gott samarbete. Tack till Tillväxtverket och regeringen. Tack till Linköpings universitet som varit följeforskare i projekt 1,76.
Vi har fått ökad kunskap, insett betydelsen av metodutveckling och samverkan lokalt och regionalt samt betydelsen av uppföljning. Det är resultaten som räknas. Det är viktigt att fortsätta jobba långsiktigt framåt. Nya tider kräver nya lösningar.
Tillsammans för hållbar attraktiv Malåbygd!
Anna Karin Horney med medarbetare, Utveckling- och arbetsmarknadsenheten, Malå Kommun