Väder Malå

Malå ligger mitt i Västerbottens inland och är en del av Lappland.
Välkommen till Malå – med allt så nära. Här kan du hitta ditt äventyr!

Livsmedel för privatpersoner

10 tips för en säkrare matvardag

1. Tvätta händerna före matlagning, mellan hantering av olika råvaror och om du nyser eller kliar dig i håret.

2. Byt disktrasa ofta.

3. Genomstek köttfärs, griskött och kyckling

4. Smaka inte på rå köttfärs.

5. Kyl ned snabbt, värm upp ordentligt.

6. Tina alltid mat i kylskåpet.

7. Snabbt in med kylvaror i kylskåpet. +4˚C är en bra temperatur.

8. Ha olika skärbrädor till kött, fisk och grönsaker.

9. Inga husdjur på diskbänken eller köksbordet.  Använd särskilda matskålar till djuren.

10. Laga inte mat till andra om du är sjuk.

Matförgiftning

I dagligt tal säger vi att vi blivit matförgiftade när vi blivit sjuka av något vi ätit. Symtom på matförgiftning kan vara illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré. I de flesta fall orsakas matförgiftningar av mikroorganismer som växt till när maten hanterats fel. Det är mer sällan som främmande ämnen (kemikalier) i maten ger matförgiftningar.

Anmälan om matförgiftning

Allergier och överkänslighet

Under de senaste årtiondena har antalet personer med allergi ökat, framför allt bland barn. Vilka ämnen flest människor reagerar på skiljer sig mellan olika länder. Detta beror på att överkänsligheten ofta uppstår mot födoämnen vi ofta utsätts för. I Kina till exempel är allergi mot ris vanligare, och runt Medelhavet finns människor som inte tål oliver. Oavsett var vi bor kretsar en stor del av vår sociala gemenskap kring mat. Är man allergisk eller överkänslig mot mat kan det bli svårt att dela de här stunderna med andra. Men med ökad kunskap och välvilja från omgivningen blir sällan allergin eller överkänsligheten ett stort problem.

Sidan uppdaterades senast 2016-05-30

logo

Välkommen att kontakta oss!

Kommunväxel 0953 - 140 00

Länk till öppettider i växeln och kommunhuset

Länk till kontaktuppgifter