Väder Malå

Malå ligger mitt i Västerbottens inland och är en del av Lappland.
Välkommen till Malå – med allt så nära. Här kan du hitta ditt äventyr!

Badvatten

Inom kommunen finns många sjöar med många smultronställen med badplatser. Vi har genomgående bra badvatten i kommunen men ibland kan vattenkvaliteten försämras, därför tar vi badvattenprover.

Varje år i början på badsäsongen kontrollerar miljö- och byggavdelningen vattenkvaliteten vid några av kommunens badplatser. Vid några av dessa ansvarar kommunen för skötsel och drift, andra sköts av någon förening eller privatperson. Proverna tas för att kontrollera vattnets bakteriehalt.  Beroende på hur hög halten är bedöms vattnet som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Vid otjänligt prov tar vi så snabbt som möjligt ett omprov. Om vattnet då visar sig vara otjänligt stängs badet.

Algblomning
Under sommaren inträffar det ibland algblomning i vattnet, då växtplankton förökar sig kraftigt. Vissa alger kan utveckla giftiga ämnen som är farliga för människor och djur. Barn, hundar och andra husdjur är extra känsliga. Då det är algblomning ska man inte bada.

Cerkarier
Du kan också få hudirritationer om du har kommit i kontakt med cerkarier. Cerkarien är en parasitlarv som kan angripa människor. Den tränger inte genom huden, men kan orsaka klåda som kan sitta i upp till en vecka, varför angrepp av cerkarier ofta kallas badklåda. Cerkarier är ovanliga men kan uppkomma vid något tillfälle. Läs mer om badklåda via länken till höger.

Duscha
Försök att alltid duscha så fort du kan efter badet.

Sidan uppdaterades senast 2016-05-30

logo

Välkommen att kontakta oss!

Kommunväxel 0953 - 140 00

Länk till öppettider i växeln och kommunhuset

Länk till kontaktuppgifter